Merknamen van Silmer

Silmer is gespecialiseerd in de bewerking van silexstenen en beschikt over twee delvingsplaatsen.De stenen worden op twee verschillende manieren gecalcineerd om zo twee verschillende productgamma’s te verkrijgen.

Silice Cristobalite

De eerste delvingsplaats bevindt zich in het openbaar zeegebied (ongeveer 30000 T/jaar). De blauwe silexstenen, ook keramische stenen genoemd, zijn zeer rijk aan siliciumdioxide. Nadat de stenen op 1600°C gecalcineerd zijn, wordt een erg wit cristobaliet verkregen. De belangrijkste eigenschappen van cristobaliet zijn :

 • Soortelijk gewicht van 2.24 (tegenover 2.65 bij onbewerkt siliciumdioxide)
 • Uitzonderlijk witte kleur
 • Hardheid (7 Mohs)
 • Chemische inertie t.o.v. zuren (uitgezonderd waterstoffluoride)
 • Verwaarloosbare gloeiingscoëfficiënt tussen 300°C en 1000°C
 • Hoog isolerend vermogen
 • Verwaarloosbare vorstgevoeligheid
 • Verwaarloosbare porositeit
  « GRENETTE » : 8 korrelgroottes, gaande van 0 tot 10 mm. « MINIGRAINS » korrelgroottes gaande van 250 tot 3 mm. Het fijnste product wordt « FARSIL » genoemd en is een soort bloem van siliciumdioxide met een grootte gaande van 0 tot 10 micron voor de fijnste soort en van 0 tot 250 micron voor de grovere soort. Die producten geven een grondstof die in verschillende domeinen gebruikt wordt, zoals: gevelbekleding – wegverf – composietmaterialen – industriële vloeren – vuurvaste producten – keramiek

  Helder Granulats

  De tweede delvingsplaats is een inlandse steengroeve. (55000 T/jaar) De stenen die gedurende duizenden jaren begraven lagen, zijn minder rijk aan siliciumdioxide.

  Ze worden gecalcineerd op 1000°C. Na calcineren, vergruizen en zeven wordt steenmateriaal verkregen dat minder wit is dan cristobaliet. Het wordt gecommercialiseerd onder de naam GRANUBLANC. Het gaat om gebroken steenmateriaal van 0 à 2 mm tot 8 à 10 mm, met de volgende eigenschappen: antislip, retroflecterend en niet-vorstgevoelig. Het wordt gebruikt voor de productie van «gedeactiveerd» beton, landschapsveranderingen, aquariums…

  Dit product wordt ook gebruikt bij wegenwerken. Voor die toepassing is het product verkrijgbaar onder de merknaam « GRANUSIL ».

  Granusil / Granublanc

  Bovendien wordt er dankzij een calcinatie op 1000°C van geoxideerde silex een roos steenmateriaal verkregen, dat GRANUROSE wordt genoemd. Het is het ijzeroxide dat tijdens het calicantieproces die kleur aanneemt. Het wordt voornamelijk als decoratie-element gebruikt.

Granurose

 

 

 

Geef een antwoord